Το απόστημα είναι μια φλεγμονή στο οστό γύρω από  τη ρίζα του δοντιού ή μεταξύ ούλων και δοντιού, η οποία συνοδεύεται από πόνο. Συνήθως, προκαλείται από πολύ προχωρημένη τερηδόνα, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε τραυματισμό του δοντιού, π.χ. κάταγμα ή αποτριβή, ή σε ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα.

Έντονος και επίμονος πονόδοντος που δημιουργεί το αίσθημα ότι «κάτι χτυπάει» μέσα στα ούλα είναι τα πιο κοινά συμπτώματα του αποστήματος. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν είναι: ευαισθησία του δοντιού στο ζεστό ή στο κρύο, πόνος κατά τη μάσηση, ερυθρότητα και πρήξιμο των ούλων, πικρή γεύση στο στόμα, κακοσμία, τοπικό πρήξιμο στην άνω ή την κάτω γνάθο, πρησμένοι λεμφαδένες στο λαιμό, ανοιχτό έλκος που πυορροεί στην επιφάνεια του ούλου, γενική δυσφορία, ανησυχία ή κακουχία, πυρετός.

Με την κλινική και ακτινογραφική εξέταση, είναι πολύ εύκολο για έναν οδοντίατρο να διαγνώσει κάποιο απόστημα.

Τα απόστημα αντιμετωπίζεται  με φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση των οξέων συμπτωμάτων με διάνοιξή  ώστε να παροχετευθεί το περιεχόμενό του  και με απομάκρυνση της αιτίας που το προκάλεσε.

Για την διάνοιξη ενός αποστήματος χρησιμοποιείται είτε η κλασσική χειρουργική  μέθοδος  είτε η διάνοιξη με συσκευή LASER.

Η διάνοιξη με LASER έχει κάποια πλεονεκτήματα, καθώς την ίδια στιγμή που γίνεται  η τομή, ταυτόχρονα γίνεται και σύντηξη στα χείλη της με αποτέλεσμα να καθυστερεί η επούλωση, και έτσι η τομή παραμένει ανοικτή για μερικές ημέρες διασφαλίζοντας την παροχέτευση και  υποχώρηση του αποστήματος.